Kock på gång är en modern lärlingsutbildning med inriktning på ungdomar/unga vuxna som av olika anledningar hamnat i utanförskap. Då den traditionella kockutbildningen inte passar alla är en lärlingsutbildning ett bra alternativ att få dokumenterad kunskap på.
Kock på gång grundades av fyra vänner som alla har lång erfarenhet inom restaurangbranschen och inom socialt arbete med ungdomar och familjer i utanförskap och i psykisk ohälsa. Anledningarna till att företaget startades är främst två, som båda är hjärtepunkter för grundarna:
- Restaurangbranschen skriker efter kockar, det har aldrig saknats så många kockar som det gör nu och det utbildas färre kockar än någonsin. Dessutom är kockskolor inte alltid den bästa vägen att ta för att lära sig yrket, det är ofta för mycket teori och för lite praktik.
- Samtidigt befinner sig fler och fler ungdomar och unga vuxna i dagens samhälle i utanförskap och i riskzonen för droger, kriminalitet, psykiskohälsa etc. Detta är en utveckling alla i samhället borde engagera sig i och göra något åt i den mån man kan. Här föddes vår idé om Kock på gång.
Ungdomarna och de unga vuxna vi är oroade över kan känna en hopplöshet kring att göra karriär för att man inte har bra skolbetyg eller andra meriter att ta sig in på arbetsmarknaden med. Restaurangbranschen efterfrågar inte bra betyg, den efterfrågar kockar och här kan man klättra hur långt som helst utan betyg. Med hårt arbete och nyfikenhet och med viljan att lära sig, kan man bli kökschef utan att behöva gå en klassisk restaurangutbildning. Vi tror att man lär sig detta yrke bäst i praktiken och inte vid en skolbänk. Det man får lära sig av praktiskt arbete är värt långt mycket mer i restaurangbranschen än teoretiska utbildningar. Man lär sig vara effektiv från början och i ett restaurang kök behöver man ha många bollar i luften samtidigt vilket man får via ”learning by doing”.
Varför denna insats/utbildning?
* Insatsen/utbildningen ger utbildning till kock med jobbgaranti (efter avklarad utbildning) med lärlingslön från första dagen.
* Här finns möjligheten att bygga en stark gemenskap och grupplojalitet, som ungdomarna och de unga vuxna då inte längre behöver söka i andra, mindre bra sammanhang.
* Inom kockyrket finns en plats där ungdomarna och de unga vuxna får lyckas utifrån de unika förutsättningar de har.
* Kockyrket är ett aktivt yrke, med högt tempo, precision, tidspress, som denna målgrupp många gånger annars hittar i destruktiva sammanhang.
* Inom kockyrket får man snabb bekräftelse och omedelbar respons på sin prestation, något som alla människor behöver i någon form.
* Det finns en ständig progression inom kockyrket och det finns alltid något att lära sig, vilket gör att individerna sällan tröttnar på sin utbildning eller på sitt arbete.
* Kockyrket ger snabbt ett socialt nätverk, man träffar glada, utåtriktade personer i restaurangbranschen, vilket ofta leder till vänner och kollegor för livet.
